Tillbaka

Kuriosa:

Svåger till Rudbeck och brylling gift med Linné-dotter

Om svågern Olof Rudbeck d.ä. finns ingen anledning att skriva något här. Han var Uppsalas och Sveriges mest kände professor före Linné. Det är bara att googla på honom för att läsa mera. Han var alltså gift med Vendela Lohrman, en syster till en av Dorotheas förmödrar, och systrarnas mor betydde mycket för Rudbeck när han kom till Uppsala som ung fattig student. Hon hjälpte honom med boende och mat. Läs mer här!

Sonen Olof Rudbeck d.y., som alltså var kusin till Dorotheas ana Magdalena Lundia, blev också professor och var en av Linnés gynnare och mentorer. En dotterson till honom kom senare att gifta sig med Linnés äldsta dotter Lisa Stina men då är vi på bryllingavstånd från Dorotheas anor och bryllingar brukar man ju inte känna till så mycket om. Dessutom var denne brylling ingen heder för släkten. Han var officer men ingen gentleman utan en buffel som slog fru och barn varför hon flyttade tillbaka hem till föräldrarna igen. Deras dotter Sara Lisa Bergencrantz bodde med sina mostrar och sin mormor på Linnés Hammarby utanför Uppsala efter att hon själv blivit moderlös och mormor Sara Lisa von Linné blivit änka. Sara Lisa B gifte sig senare med en annan Rudbeck-Lohrman-ättling, Per Martin, och fick fjorton barn med honom.

En annan brylling var överstelöjtnanten, riksdagsmannen och landshövdingen Thure Gustaf Rudbeck som år 1760 byggde Edsbergs slott vid Edsviken i Sollentuna där det sedan kom att bo rudbeckare i nästan 200 år.